Koirasusiharrastajat on kattava ja monipuolinen ryhmä ihmisiä ja heidän perheenjäseniään eli koirasusia. Koirasudet ovat osa perhettä ja usein koirasuden tulo aiheuttaa elämänmuutoksen ja koirasusien kanssa elämisestä muodostuu elämäntapa. Harvemmin koirasuden tultua taloon se jää ainoaksi ja ennen pitkää niitä asuu taloudessa toinen tai kolmaskin. Harrastus vie mukanaan ja eläimet ihastuttavat omistajaansa joka kerta kun lemmikkinsä näkee.

Koirasusiharrastajat ovat yhtenäinen tiivis yhteisö ja lähes kaikki auttavat toinen toisiaan ongelmissa ja niiden ratkaisussa. Kukaan ei jää yksin jos joku mieltä askarruttaa. Koirasusien kanssa harrastuskirjo on laaja: löytyy tokoa harrastavia, vetokoiraharrastajia ja jäljestysharrastajia. Koirasusi oppii nopeasti ja oikealla motivaatiolla se on valmis kiipeämään vaikka puuhun, mutta tyhmä se ei kuitenkaan ole eli on turha yrittää saada koirasutta hyppäämään kaivoon ennen sinua, se ei onnistu ;)

Koirasusien kasvattajat ovat pääsääntöisesti vastuullista porukkaa, jotka valitsevat ostajat tarkoin ja pitävät heihin yhteyttä tiiviisti myös pennun lähdön jälkeen. Toki kasvattajissa on poikkeuksiakin. Kasvattajana itse pyrin valistamaan ostajia järkevän ja harkitun jalostuksen puolesta, kerron kuinka tulisi välttää vahinkopentuja ja autan kaikessa eteen tulevassa koko pennun elämän ajan. Koirasusiharrastajat auttavat myös kodinvaihtotapauksissa toisiaan. Harrastajat eivät halua kiertolaisia, eli yleensä vaikeassa tilanteessa olevalle tarjotaan koirasudelle sijoituspaikka, jossa koirasudella on paremmat mahdollisuudet toteuttaa itseään ja enemmän aikaa rauhalliseen kodinetsintään. Koirasusia ei näin ollen vapautella luontoon, mistä olen erään jos toisenkin huhun kuullut.

Koirasusia on alkanut näkymään enemmän julkisuuskuvassa, mikä on hyvä asia. Koirasusien kautta on helppo luoda myös positiivisempaa kuvaa villieläinserkusta, sudesta. Koirasusi ei ole villieläin, joten se poikkeaa huomattavasti sudesta, mutta mielikuva koirasudesta on usein huono jos henkilö on susivastainen ja toisinpäin. Koirasusi on rotuna/lajina lemmikkieläin, rakastettu perheenjäsen. Koirasusiharrastajat ovat pääsääntöisesti hyvin susimyönteisiä ja osa on myös suojelijoita.

Koirasusi on lemmikkinä vaativa, ei joka talon koira. Koirasuden kanssa elämän haasteet koostuvat usein suurimmaksi osaksi sen intensiivisyydestä hankkia ruokaa ja uteliaisuudesta tietää, mitä esimerkiksi tyynyn sisällä mahtaa lymytä.

Koirasusi on äärimmäisen kohtelias koira, se ei ole aggressiivinen toisin kun monessa paikassa toitotetaan. Koirasusi ei ole myöskään arvaamaton vaan erittäin helposti luettava: seuraava liike on ennustettavissa jo aikaa ennen toteutusta. Koirasuden hallittavuus on siis paljon parempi kun minkä tahansa koiran, jos osaaminen löytyy hihnan toisesta päästä.

Paljon kuulee puhuttavan koirasusista luonnossa. Koirasusi ei pärjää luonnon armoilla sen paremmin kun mikä tahansa muukaan koira. Päinvastoin, koirasusi ei ole niin intensiivinen riistan perään että se jaksaisi kahlata riistajäljellä yöstä toiseen, toisin kun esimerkiksi ajokoiramme. Näin ollen karkuteillä oleva koirasusi on nopeasti kotiovensa takana haluamassa sohvapaikkansa takaisin. Koirasusi on hyvin laumasidonnainen ja laumansa lähellä se haluaa pysyä.

Koirasuden kanssa tulee luoda laumasuhde kuntoon, jotta se pitää perhettään kaikista parhaana asiana. Tässä tullaan kasvattajan vastuuseen kertoa asiasta ostajalle.

Laura Tamminen
Kirjoittaja: Laura TamminenSähköposti: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Kolumnisti
Sekarotuisten koirasusien kasvattajana toimiva Laura on toiminut koirankouluttajana ja koiranohjaajana vuodesta 2009 lähtien. Laura pitää koirahoitolaa ja sijaiskotia sekä omistaa ison lauman sekarotuisia koirasusia, laumanvartioita ja rekisteröityjä susikoiria. Koirasusista Lauralla on kokemusta vuodesta 2009 lähtien, kasvattajana hän on toiminut vuodesta 2013. Laura rakastaa luontoa ja kunnioittaa jokaista sinne kuuluvaa lajia. Suurpedot kuuluvat suurena osana Lauran kiinnostuksen kohteisiin. Lisätietoa Laurasta