Lehdistöllä on suuri rooli suomalaisessa susikonfliktissa. Erityisesti pienillä paikallislehdillä, jotka usein hieman "tulkitsevat" susiin liittyviä tarinoita, on suuri vaikutus.

Erittäin hyvä tuore esimerkki aiheesta on Kauhajoki-lehden artikkeli (1), jossa otsikoidaan:

Susi ilmestyi traktorimiesten riesaksi Kauhajoella

ja kerrotaan seuraavaa:

Susi ilmaantui ihmisten ilmoille viime viikolla kahteen eri otteeseen Lamminmaan nevoilla. Juha Honkonen oli keskiviikkoiltana nevalla traktoritöissä, kun seitsemän aikaan petoeläin ilmestyi jolkottelemaan miehen traktorin vierelle. Hukka pyöri traktorin lähistöllä puolisen tuntia ennen katoamista metsikköön.

Toimittaja Tuomas Koivuniemi kirjoittaa toisen miehen sanoneen seuraavaa:

Miehen mielestä traktorin perässä jolkotellut susi oli ”nälkiintyneen näköinen”.

Jopa Iltalehti kirjoittaa (2) asiasta hyvin eri tavalla, vaikka keltaiselta lehdistöltä voisi odottaa pahempaa. Iltalehti otsikoi artikkelin

Miehen ja suden outo kohtaaminen

ja jatkuu,

Utelias ja kesy susi yllätti kauhajokelaisen Juha Honkosen suolla keskiviikkona.

Iltalehdessä ei ole mainintaa siitä, että susi olisi näyttänyt erityisen nälkäiseltä, mutta sen sijaan Honkosen on mainittu sanoneen seuraavaa:

Olen ollut viimeiset 15 vuotta koirien kanssa tekemisissä, eikä se ollut sen kummempi kuin koirakaan. Ihmetytti, miten se oli niin kesy.

ja

Uteliaisuuttani menin katsomaan, kun se tuntui niin kesyn oloiselta. Tarkoitukseni ei ollut ajaa sitä pois. Ei se häirinnyt minua millään muotoa. Minulla ei ole mitään susia vastaan, ne saavat elää elämäänsä aivan kuten haluavat.

Tämä lausunto kuulostaa varsin erilaiselta ja on todennäköisesti lähempänä totuutta, kuin Kauhajoki -lehden häpeilemätön propaganda.

Ihmetystä herättävät Koivuniemen sanavalinnat; Susia sanotaan riesaksi, vaikka kummankaan artikkelin mukaan ne eivät olleet millään tavalla haitaksi tai häiriöksi.

Ongelma on siinä, että moni ihminen uskoo kaiken, mitään lehdissä kirjoitetaan, etenkin kun kyseessä on paikalislehti. Lehdistöllä on suuri vastuu, jonka suomalainen media usein unohtaa, ainakin susikonfliktin yhteydessä. Räikeä propaganda, kuten Koivuniemen Kauhajoki-lehteen kirjoittama artikkeli, on halveksittavaa ja vastoin kaikkia journalismin eettisiä periaatteita.

Lehdistön tulisi pitäytyä objektiivisuudessa ja lopettaa propagandan levittäminen, sillä se vain lisää bensaa liekkeihin!

Susilauma haluaa kuitenkin kiittää Iltalehden Mikko Virtaa hyvästä ja objektiivisesta artikkelista!


Linkit:

1: http://www.kauhajoki-lehti.fi/2014/uutiset/susi-ilmestyi-traktorimiesten-riesaksi-kauhajoella/

2: http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014052618346013_uu.shtml

 

Stefan Gofferje
Kirjoittaja: Stefan GofferjeSähköposti: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Päätoimittaja
Stefanilla on yli 30 vuoden kokemus susista yksityistutkijana ja luonnonkuvaajana sekä luonnossa että tarhattuina. Lisäksi hän omaa yli 20 vuotta kokemusta koirankoulutuksesta ja hän on toiminut koirankouluttajana ja koiraohjaajana turvallisuusalalla Saksassa. Stefan omistaa kaksi sekarotuista koirasutta, jotka hän adoptoi sijaiskodista.

Lisätietoa Stefanistä