Hiljattain lehdissä uutisoitiin, että Oulun yliopiston FM Alina Niskasen tekemä tutkimus kertoisi, että susien geneettinen monimuotoisuus olisi melko hyvä. Susilauman Stefan Gofferje puhui aiheesta Oulun yliopiston luonnontieteellisen museon johtavan professori Jouni Aspin ja FM Alina Niskasen kanssa puhelimessa.

Vielä viime vuonna susien geneettisestä tilasta uutisoitiin aivan muuta. Vuonna 2013 julkaistu FM Eeva Janssonin (Oulun yliopisto) tutkimus kertoi seuraavaa: "Tutkimuksen perusteella Suomen susipopulaation geneettinen tila on huolestuttava ja tarvitsee seurantaa. Populaation tulisi olla nykyistä huomattavasti suurempi ja/tai geenivirran määrän korkeampi, jotta populaation elinvoimaisuuden voitaisiin katsoa olevan turvattu edes lyhyellä aikavälillä."

Ensimmäiseksi prof. Aspilta kysyttiin, miten tilanne on voinut parantua niin nopeasti. Aspi kertoi että tilanne on edelleen melko huono eikä ole parantunut. Hän selitti, että Niskanen tutkii vain MHC -immuunigeeniä. Immuunijärjestelmän näkökulmasta, susipopulaation tilanne on kunnossa mutta yleinen geneettinen tilanne ei ole parantunut. Jansson tutkii yleistä geneettinen tilannetta ja hänen tutkimuksensa kertoi monimuotoisuusongelmista ja sisäsiitoksesta. Janssonin tulokset ovat vielä voimassa, Aspi korostaa.

Niskanen vahvistaa että hän katsoi vain susien immuunijärjestelmää. "Valitettavasti, joissakuissa lehdissä tutkimukseni koko sisältöä ei kerrottu", hän sanoi.

Lisätietoa:

Past and present genetic diversity and structure of the Finnish wolf population
Eeva Jansson
University of Oulu, 2013

Balancing selection and heterozygote advantage in major histocompatibility complex loci of the bottlenecked Finnish wolf population
A. K. Niskanen, L. J. Kennedy, M. Ruokonen, I. Kojola, H. Lohi, M. Isomursu, E. Jansson, T. Pyhäjärvi, J. Aspi
Molecular Ecology 23(4), 02/2014


Uutinen

puuttuu?

 

Klikkaa ja lähetä

meille uutisvinki!